Hyvinvoiva yhteisö Hollola

Hyvinvoiva yhteisö, hyvinvoiva kunta

Julkaistu:

Hollolassa on mukavaa asua ja yrittää. Koulukiusaaminen, työttömyys ja päihdeongelmat ovat asioita, joihin on puututtava.

Hollolan vahvuus on se, että kunnalla on tarjota mukavia asuma-alueita, hyviä liikuntamahdollisuuksia ja valmiita tai tekeillä olevia yritysalueita.

Kunnassa hyvinvointi on moniulotteinen asia, mutta keskusteluissa nousee usein esiin vain terveydenhuollon uudelleenjärjestelyt. Keskustelua käydään siitä, että pitääkö terveydenhuollon palvelut olla kuntien, kuntayhtymien vai yksityisten toimijoiden järjestämiä. Johtaako tuo keskustelu todellisen hyvinvoinnin jäljille? Mielestäni ei.

Jokainen nuori, joka syrjäytyy, jää ilman tukea ja ajautuu lopulta työmarkkinoiden ulkopuolelle, maksaa kunnalle satoja tuhansia, jopa miljoonia.

Pasi Pasanen

Vaikka oppivelvollisuusaikoja nostettaisi, se ei ratkaisisi jatkuvaa syrjäytymisen ongelmaa. Jokainen ihminen tarvitsee yhteisön, joka kannustaa miettimään tulevaisuutta ja tekemään asioita, joita todellinen elämä vaatii. Vaikka vastuu lasten ja nuorten kasvattamisesta on ensisijaisesti perheillä, niin kaikki vanhemmat eivät ole kykeneviä ohjaamaan jälkikasvuaan elämässä eteenpäin. Hollolassakin on perheitä, joissa vanhempien työttömyys, mielenterveyden haasteet tai päihdeongelmat ovat omiaan aiheuttamaan lasten ja nuorten tulevaisuuden vaikeudet.

Olen itse vähätuloisesta työläisperheestä, jossa tulevaisuuden haaveiluun ei varsinaisesti kannustettu. Olen asunut asuinalueilla, joissa olen nähnyt työttömyyttä, alkoholismia, rikollisuutta, itsemurhia, syrjäytymistä ja kaikkia niitä ongelmia, jotka Hollolassakin pahenevat vuosi vuodelta. Jokainen nuori, joka syrjäytyy, jää ilman tukea ja ajautuu lopulta työmarkkinoiden ulkopuolelle, maksaa kunnalle satoja tuhansia, jopa miljoonia. Ongelmat on tunnustettava, niihin on tartuttava ja niistä on keskusteltava julkisesti.

Ongelmien ratkaisuun kannattaa panostaa aikaa, osaamista ja taloudellisia resursseja. Mitä paremmin yhteisö voi, sitä paremmin kunta pärjää.

Lisää julkaisuja

15.2.2021

Kyllä yhteiskunnan pitää tarjota…

Suomessa halutaan ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaa, jossa koulutus on maksutonta, terveydenhuolto todella edullista, tie- ja rataverkostot ovat kohtuullisessa kunnossa ja jokaiselle on

8.1.2020

Kuntatalous on Hollolan hyvinvoinnin ja itsenäisyyden perusta.

Säästämällä ei kukaan loputtomiin rikastu. Kuntien kuluja budjetoidaan, vastuualueiden budjettikuria vaaditaan, mutta silti kunnan talouden positiivinen tai negatiivinen tulos tulee